Extra Zout

Komt het ooit nog goed met Osse Binnenstad?

Sjoerd Soeters, van Soeters Van Eldonk architecten, was zondag 2 december gastspreker in ‘EXTRA Zout’, een extra uitgave van het politiek café Zout. In samenwerking met de Ontwerperskring Oss hield deze EXTRA Zout de ruimtelijke kwaliteit van de Osse binnenstad tegen het licht. Want de herinrichting van de openbare ruimte van het centrum mag dan afgerond zijn, een avondje theater leidt via een desolaat parkeerterrein of een tochtige Raadhuislaan naar een pilsje in het centrum. De Heuvel zit weliswaar goed in de klinkers, maar kijk vooral niet omhoog. Het groen en geel spat van de gevels en er is weinig authenticiteit te bespeuren. Is er te weinig ambitie of moeten we maar genoegen nemen met de huidige kwaliteit? Kortom: komt het ooit goed met de Osse binnenstad? Die vraag kwam op zondag 2 december in de diverse programmaonderdelen van deze EXTRA Zout aan de orde. Gastspreker Sjoerd Soeters ging in op de kansen en bedreigingen van een binnenstad van het formaat van Oss. Aan de hand van eigen praktijkvoorbeelden schetste hij een beeld hoe om te gaan met een binnenstad: hoe krijg je processen op gang, wat zijn de succesverhalen, waar moet je opletten?

 

Sjoerd Soeters in Extra Zout

Sjoert Soeters in zout extra

In de Zoutquiz kruisten Friso Woudstra, architect van het pand van Ter Horst van Geel, en Paul Spanjaard, historicus en beleidsmedewerker gemeente Oss, de degens. In de Themadiscussie gingen wethouder Jules Iding, gastspreker Sjoerd Soeters en Paul Hoen, directeur Regio Zuid Bouwfonds, met elkaar in discussie over de toekomst van het Osse centrum. Tonny van der Meulen (Brabants Dagblad) gaf in zijn column een visie op Oss en in het bijzonder op de Osse binnenstad.

De livemuziek was op zondag 2 december van Danny en Alessio die onder de naam Dos Gitarras instrumentale muziek maken. En, gewoontegetrouw, werd EXTRA Zout afgesloten met het Zoutlied van Willeke Berendse.
Zout vindt plaats in de grote zaal van cultuurpodium de Groene Engel aan de Kruisstraat in Oss en start klokslag 16.00 uur.